Onderwatersporten

Onderwatervoetbal

DOV Botlek, Spijkenisse heeft het voetballen onder water uitgevonden en inmiddels is er een heus Nederlands Kampioenschap Onder Water voetbal!

Voetballen onder water is letterlijk dat: over de bodem van het zwembad een bal voortschoppen met de bedoeling om te scoren in het doel van de tegenpartij. Maar dan wel met een verzwaarde bal en met persluchtfles op je rug! Meestal wordt er drie tegen drie gespeeld en de partijtjes duren maximaal 5 minuten.

Begonnen als geintje van een paar van onze leden, is er inmiddels al drie jaar op rij een Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd met 10 deelnemende teams.


OW voetbal in de pers
Meer weten over het voetballen onder water?
Bekijk de filmpjes of lees het artikel(pdf) uit de Onderwatersport.

Vinzwemmen

DOV Botlek, Spijkenisse kent een aantal leden die ook aan vinzwemmen doen. We hebben daartoe een samenwerking met Orka ’97 uit Moordrecht. Wekelijks wordt daar op woensdagavond getraind. Alle vinzwemmers zijn via DOV Botlek, Spijkenisse lid van de NOB.

Orka ’97 is een zwemvereniging uit Moordrecht (Zuid-Holland). Eind 20e eeuw is een klein clubje leden begonnen met het vinzwemmen en inmiddels trainen er elke woensdagavond ongeveer 15 vinzwemmers. Er wordt actief deelgenomen aan de landelijke competitie. Orka ’97 heeft een eigen set monovinnen, dus je bent van harte welkom om eens mee te trainen en het (mono)vinzwemmen uit te proberen.

Locatie 
Zwembad de Zuidplas, Sportlaan 3, Moordrecht

Trainingstijd 
Elke woensdagavond van 20.15 uur tot 21.30 uur.

Trainer 
Gerard Veurink

NOB Reglement vinzwemmen 
Bekijk het reglement (pdf)

Vinzwemmen is de snelste zwemsport waarbij er gebruik wordt gemaakt van zwemvliezen of een monovin. De vinzwemmer zwemt aan de oppervlakte met een snorkel of onder water. Een vinzwemmer kan grote snelheden bereiken. Vinzwemmen is daarom de snelste zwemsport!

De tijden die op de verschillende afstanden gezwommen worden zijn veel sneller dan van het gewone zwemmen. De gevorderde vinzwemmer zwemt met een grote monovin aan de voeten. De meeste vinzwemmers beginnen met gewone zwemvliezen omdat hiermee de techniek beter aan te leren is. De armen worden bij het vinzwemmen niet of nauwelijks gebruikt.

Bij de afstanden zonder perslucht dient de zwemmer de gehele afstand zijn adem in te houden en de afstand onder water af te leggen. Bij de persluchtafstanden wordt het persluchtflesje gestrekt voor gehouden, in het verlengde van het lichaam om maar zo gestroomlijnd mogelijk te zijn.

Meer weten over de sport vinzwemmen?
Bekijk dan: www.vinzwemmen.nl

 

Onderwaterrugby

DOV Botlek, Spijkenisse heeft een tijd lang een aantal actieve leden gehad die het rugby fanatiek beoefenden. Maar dan wel onderwater!

Hierbij heb je de gewone snorkeluitrusting nodig: duikbril, snorkel en vinnen.

Het spel is eigenlijk heel simpel: twee teams, twee goals en één speelbal, waarna het ene team probeert te scoren bij het andere team. Dit alles gebeurt onderwater. Gemakkelijk toch!

Onderwaterrugby

In de praktijk gaat het toch net iets anders. Uiteraard is een kleine hoeveelheid conditie een pré. Daarnaast komt er nog wat tactiek bij kijken en is het ook wel fijn dat je het niet snel benauwd krijgt onderwater.

Conditie
Aangezien je constant in beweging bent (onder en boven) water is een beetje conditie een welkome aangelegenheid. Het spel is intensief, met korte intervallen dat je boven water bent en in “gevecht” zijn onder water.

Tactiek
En het duurt ook wel even voordat je het spelletje en de mogelijke tactieken door hebt. Als iedereen tegelijk onderwater gaat, zal ook iedereen ook weer ongeveer samen boven komen en ligt de bal stil onder water. Daarom zijn we niet allemaal tegelijk onder water, maar wisselen we elkaar af. Je moet kijken naar wat je medespelers doen en of ze nog genoeg lucht hebben. Daarnaast moet jezelf vrij spelen en onderwater duiken, zodat er over gespeeld en natuurlijk gescoord kan worden.

Benauwdheid
Aangezien we elkaar regelmatig aanraken, afklemmen en vasthouden kan het wel is zijn dat jij net naar boven wilt om adem te halen. Dit kan een momentje zijn, waarin je het wat benauwd zou kunnen krijgen. We letten altijd erg goed op elkaar zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Omdat het er best wel stevig aan toe kan gaan, laten we al te jonge deelnemers niet meedoen als deelnemer aan het onderwaterrugby. Ook hanteren wij niet volledig de officiële spelregels zoals die in de competitie wordt gebruikt, maar hebben we wat aanpassing gemaakt. Zo spelen we op twee meter diepte en gebruiken we een emmer als goal. Ook spelen we regelmatig met minder dan zes personen per team.

Helaas wordt het niet regelmatig meer gespeeld, maar als je informatie wilt hebben dan ben je altijd welkom! En kijk ook eens op www.owr-nederland.nl

Meer weten over de activiteiten die je onder water kunt doen?Kijk dan ook eens op: